Ceapa verde (de stufat) se cultiva pentru frunzele verzi si bulbul in faza incipienta de formare. Aceasta se obtine din bulbi mici de pana la 4 cm in diametru, rezultati la sortarea cepei si arpagicului.

Cei mai potriviti sunt bulbii de 22-24 mm, la care 1000 de bucati cantaresc circa 10-12 kg.

Epoca de cultura in sera si solarii, unde nivelul de incalzire este complet, este in perioada decembrie-ianuarie. Schema de cultura este 10 cm intre randuri si 4 cm pe rand. Desimea este de 250 bucati/mp. Durata culturii este de 21-28 de zile. Productia este de 4-6 kg/mp de ceapa de stufat.

Udarea de plantare se face din abundenta, imediat dupa plantarea bulbilor. Afanarea solului se face cu unelte corespunzatoare, iar plivitul se realizeaza cand buruienile sunt destul de mici pentru a nu disloca ceapa.

Irigarea se face saptamanal cu 10-15 mm apa, iar temperatura optima este de 15-18 grade C. Inainte de recoltare, pentru calitatea frunzelor, se reduce putin temperatura si se intensifica aerisirea.

Stimularea cresterii se poate obtine prin administrarea unei doze de 50 kg/ha azot si 25 kg/ha potasiu.

Pentru fortarea cepei de stufat, cele mai potrivite soluri sunt cele usoare, afanate, cu un nivel mediu de fertilitate.

Bolile si daunatatorii care pot aparea sunt arsura bacteriana (Xanthomonas sp.), mana (Peronospora destructor), putregaiul cenusiu (Botrytis alli), nematozii (Meloidogyne hapla), tripsul (Thrips tabaci), musca (Liriomyza cepae), etc.

Recoltarea se face manual cand frunzele au ajuns la 15-20 cm, bulbul este consistent si a ajuns la 15 mm in diametru. Conditionarea se face sub forma de legaturi, de obicei din 10 fire, care se aseaza in ladite pentru transport, cu radacinile spre exterior si frunzele spre interior.

In solariile cu nivel scazut de incalzire, epoca de cultura a cepei de stufat este in perioada februarie-aprilie.

Sursa: Gazeta de agricultura

Оставьте ответ