Culturile de legume in sere si solarii se obtin cu investii si cheltuieli mari pentru constructii, asigurarea energiei, pentru materiale si subtante chimice si biologice necesare efectuarii de tratamente. Din aceste motive, inca din momentul optiunii pentru culturile protejate, trebuie sa ne gandim la folosirea intensiva a serelor si solariilor construite in acest scop. Intre criteriile de folosire intensiva a spatiilor protejate amintim urmatoarele: 

1. Aplicarea cu strictete a tuturor verigilor tehnologice si introducerea de solutii tehnologice noi precum realizarea de culturi “fara sol”, irigarea prin picurare, fertilizarea cu solutii nutritive (fertirigarea), irigarea cu apa magnetizata, utilizarea de centrale proprii pentru incalzire, combaterea biologica, folosirea suplimentara a dioxidului de carbon, utilizarea luminii artificiale, etc. De exemplu, irigarea prin picurare este cea mai potrivita metoda de udare in sere si solarii deoarece distributia apei se face automat si este corelata cu norma zilnica de udare, repartizand apa numai in zona radiculara a plantelor.

2. Maximizarea profitului prin planificarea unei rotatii eficiente a culturilor, care sa reduca la minim riscul incidentei unor daunatori sau acumularii unor rezidii. Se vor amplasa legumele consumatoare de azot dupa cele care fixeaza azotul (fasolea verde sau mazarea verde), pentru a reduce continutul de nitrati din legume peste valorile maxime admise.

3. Alegerea cu grija a culturilor legumicole, acordand prioritate celor la care valorificarea este asigurata si care sunt foarte solicitate pe piata, dar si a celor care asigura o perioda mai lunga de ocupare a serelor si solariilor. Nu trebuie uitata lucrarea de conditionare a recoltei care cuprinde mai multe faze: sortarea pe calitati; calibrarea pe marimi; fasonatul la ambalarea directa in camp; formarea de legaturi pentru piata la verdeturi, ridichi, gulioare; spalarea la radacinoase; ceruirea pentru marirea perioadei de pastrare la tomate, ardei, vinete; si lotizarea pe grupe de calitate si beneficiari.

4. Alegere judicioasa a hibrizilor si soiurilor de mare randament, cu rezistenta la boli, daunatori, cu calitate superioara, cerute pe piata, atat pentru culturile principale si secundare, cat si a celor succesive si asociate. In primul rand se vor alege hibrizii F1, dar si soiuri specializate, care sa corespunda cerintelor tehnologice si care fac parte din lista oficiala de soiuri si hibrizi recomandate si autorizate pentru Romania.

5. Diversificarea culturilor legumicole in paralel cu specializarea pe anumite culturi pentru care s-au elaborat programe de modernizare, aprovizionare si aplicare a produselor chimice de protectie si fertilizare, tinand cont desigur de prevenirea poluarii produselor, apei si solului. Se vor utiliza noi generatii de erbicide cu grad minim de poluare care se vor aplica in doze foarte mici, biodegradabile, cu eficienta si selectivitate ridicata.

Оставьте ответ