În goana după eticheta pe care scrie „produs organic”, fanii sistemelor hidroponice și susținătorii cultivării plantelor în sol s-au contrazis mult la acest capitol. Să vedem de la ce este războiul.

În luna mai, Consiliul Național pentru Standardele Organice din America (NOBS) s-a adunat la Denver, Colorado, pentru a discuta ce înseamnă, de fapt, cuvântul – organic. Lipirea pe produse a etichetei pe care scrie organic scoate din bugetul american aproximativ 40 milioane de dolari într-un an.

Hidroponica legală

SUA se deosebește de multe alte țări prin faptul că certificarea organică se extinde legal nu numai asupra culturilor crescute în sol. Produsele hidroponice și acvaponice sunt cultivate în apă bogată în nutrienți, iar în SUA unele dintre aceste ferme au certificat ca realizatori de produse organice.

Cei care susțin că hidroponica trebuie certificată ca fiind organică, spun că fermele lor pot fi chiar mai eficiente din punct de vedere energetic și sustenabile în utilizarea apei, ceea ce mai puțin le reușește fermelor simple.

Potrivit acestora, un alt avantaj este economisirea la costul de transport, deoarece fermele hidroponice pot fi amplasate oriunde (inclusiv în locuri închise, în mijlocul orașului). Adepții hidroponicii sunt convinși că fermele lor sunt la fel de durabile și ecologice ca cele tradiționale.

Pe cealaltă parte sunt agricultorii care cred că certificarea organică trebuie să se limiteze doar la fermele care cresc culturi în sol.

Cum a fost înainte

Hidroponica și alte tehnologii similare au încântat imaginația agricultorilor timp de zeci de ani. Acestea permit tinerilor agricultori, care trăiesc în orașe, să construiască ferme locale cu o recoltă stabilă. Unele dintre aceste ferme urbane au rezervoare mari pentru pești – tilapia – este o descoperire foarte populară, care în combinație cu plantele cultivate formează un ecosistem complet. Susținătorii sistemelor hidroponice numesc această inovație un ecosistem complet, deoarece peștele hrănește apa, iar apa – plantele. La final, putem consuma atât peștele, cât și plantele.

Popularitatea acestor ferme câștigă multă atenție, în majoritatea orașelor americane există câteva astfel de ferme. Multe dintre ele sunt prea mici pentru a aduce un profit mare. De obicei, acestea sunt ferme educaționale, experimentale sau aparțin unui restaurant. Ele minimalizează consumul de apă și energie, utilizează numai îngrășăminte ecologice.

Descriindu-și ferma, proprietarii povestesc adesea că astfel ei aplică în fermele lor hidroponice spiritul de durabilitate și responsabilitate pe care clienții o caută într-un produs ecologic.

Agricultorii care cresc plante în sisteme hidroponice sunt convinși de trei avantaje ale acestui sistem: viteza, randamentul, cheltuieli de funcționare mai reduse în raport cu diferența dintre profit și pierdere.

… Dar nu toți sunt de aceeași părere

De exemplu, specialiștii de la Institutul de Cornucopia, Wisconsin. Ei reprezintă lobby-ul micilor agricultori, opoziția față de produsele hidroorganice.

Acești cercetători sunt convinși că certificarea organică ar trebui să se aplice numai acelor agricultori care își cultivă plantele în sol. Ei au și câteva argumente la acest capitol. În primul rând, cred cu tărie în superioritatea primordială a produselor cultivate în sol, consideră că alimentele cultivate în sol sunt mai bogate în vitamine.

Trebuie de remarcat faptul că un grup de susținători ai agriculturii tradiționale au declarat în repetate rânduri că fermele în care se cresc culturi organice cu ajutorul sistemelor hidroponice sunt „ilegale”. În timp ce utilizatorii acestor ferme răspund că totul este legal din punct de vedere juridic.

Cu toate acestea, între aceste două tabere există și puncte de contact. Cercetătorii de la Cornucopia aprobă viteza de inovare și ingeniozitatea. Totuși, ei nu cred că produsele hidroponice vor putea vreodată să merite statutul de „organic”.

Organica – este o afacere uriașă și acesta este singurul motiv pentru care mulți fermieri se confruntă cu o birocrație mare în momentul când doresc să obțină certificatul.

Un agricultor care crește plante ecologice poate cere de două ori mai mult pentru produsul său – și nu este o sarcină ușoară de realizat.

Fermierii din Cornucopia își propun să limiteze numărul producătorii care cred ei că merită ca eticheta lor să conțină cuvântul organic, iar producătorii de hidroponie pentru ei sunt șarlatani vicleni.

Dar principalii inamici ai organicilor nu sunt investitorii modești, cum ar fi fermele care cresc culturi pe acoperișurile din Brooklyn sau proprietarii proiectelor verticale din Chicago. Concurenții sunt corporații agroindustriale uriașe, în special Harvestul Wholesum și Driscoll. Ambele companii au întreprinderi uriașe, care poartă titlul de organic și cresc în aceste sere hidroponice: tomate, castraveți, ardei, fructe.

Organicii cred că aceste companii mint clienții și contrazic spiritul mișcării lor. Ei au o viziune clară a ceea ce înseamnă produse ecologice, și anume – care provin de la ferme ecologice, strânse de agricultori în salopete organice, acoperite cu noroi organic.

Hidroorganica adesea nu include nici o interacțiune externă cu planeta, dar nu toate sistemele acvaponice sunt complet închise.

De exemplu, într-un sistem cu pești tilapia, o parte din deșeurile de pește sunt folosite pentru pământ.

În prezent nu există nici o modalitate de a spune cumpărătorului diferența dintre hidroorganisme și produsele organice din sol – acum există doar o singură etichetă pe care scrie simplu „produs organic certificat USDA”.

Un nou semn?

Una dintre finalitățile pașnice alternative în disputa dintre organici și hidroponici este crearea unui nou semn certificat – de exemplu, USDA Organic Hydro.

Dar organicii sunt împotrivă, ei cred că au muncit foarte mult la acest cuvânt și înseamnă mult pentru ei, iar hidroponicii nu au nici un drept să intervină cu modificări.

Având în vedere modul în care țara șchiopătează la capitolul studiilor agricole, cei din Cornucopia se tem că oamenii nu vor ști diferența dintre „organic“ și „hidroorganic“.

Și ce urmează?

Din păcate nu există o identitate de păreri cu privire la viitorul organic din America.

Fără o educație corespunzătoare, este imposibil ca oamenii să înțeleagă diferențele dintre fermele obișnuite, organice, hidroponice și altele.

Cum adepții organicii clasice, așa și cei care se ocupă cu creșterea culturilor în sisteme hidroponice, doresc ca fermierii pe care îi reprezintă să fie recunoscuți și plătiți oficial.

Dar până vor ajunge la un consens științific, lacunele din domeniul dat nu vor dispărea.

În plus, în ciuda dușmășii, ambele direcții reușesc – în vreme ce organicii îmbunătățesc calitatea cărnii și a laptelui, hidroponicii au reușit să-și mărească randamentele la 54 de tone de legume pe săptămână.

Traducere din limba rusă
Sursă: aggeek.net

Lasă un răspuns