Sistemele hidroponice devin tot mai populare în ultima vreme datorită zecilor de avantaje pe care le au  asupra creșterii plantelor în apă, nu în sol. Dezvoltarea unei culturi hidroponice necesită o serie de cunoștințe, începând de la instalația sistemului dat și până la tipuri de sisteme hidroponice, care au fost dezvoltate de-a lungul timpului.

Erol Sinan, turc de origine, are peste 30 de ani munciți în domeniul agricol. Acesta a oferit consultanță țărilor precum: Canada, Etiopia, Olanda, India, Italia, etc. De câteva luni, Erol Sinan se află în Republica Moldova și muncește alături de echipa EcoFarm în domeniul sistemelor hidroponice.

În continuare citiți interviul realizat de echipa noastră cu Erol Sinan:

– De ce ați ales acest domeniu?

– M-am născut în Turcia și tot în această țară este casa mea, mai exact – orașul Izmir. Am absolvit Universitatea Egee, Facultatea de Agricultură. Sunt inginer agricol, iar în prezent ofer consultanță în instalarea sistemelor hidroponice.

Eu nu am vrut să studiez această specialitate, nu-mi plăcea agricultura și tot ce e legat de acest domeniu. Unchiul meu, care era profesor în Franța, „mi-a împins” această meserie. Fiind încă tânăr, ușor am fost convins să merg la Facultatea de Agricultură.

Recent s-au împlinit 31 de ani de activitate în domeniul agricol. Am îndrăgit această profesie, îmi place foarte mult ceea ce fac.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

– În ce țări ați mers pentru a oferi consultanță despre sistemele hidroponice?

– Sunt multe țări unde am mers să muncesc. Partea bună e că această listă continuă cu alte locuri și experiențe noi. Îmi place să descoper cultura altor popoare, tradițiile acestora, oameni interesanți, etc. Pot spune că am făcut deja o vizită din Canada în Siberia și din Etiopia în Tadjikistan.
De asemenea, am fost în multe țări din Europa, Asia de Nord. Din păcate încă nu am ajuns în Indonezia, Taiwan, China, dar sunt convins că ajung și acolo curând.

– Sunteți pentru prima dată în Republica Moldova. De ce ați acceptat să împărtășiți experiența pe care ați acumulat-o de-a lungul anilor și cu țara noastră?

– Aproape pe tot parcursul anului, Republica Moldova importă foarte multe legume și verdețuri proaspete din alte țări. Din păcate economia țării are de suferit, iar EcoFarm vine cu idei frumoase pentru a rezolva această situație. Am venit aici să demonstrez că culturile se pot adapta ușor și se pot dezvolva fără festicide și nitrați, să ofer consultanță despre creșterea legumelor în sere și despre avantajele sistemele hidroponice, să ajut Moldova să se dezvolte în domeniul agricol și să mănânce sănătos.

Presupun că EcoFarm v-a deveni lider în misiunea pe care și-a propus-o, v-a arăta și ajuta agricultorii cum pot fi crescute produse calitative într-un mediu ecologic, fie în spații protejate (sere și solarii) sau cu ajutorul sistemelor hidroponice.

Astăzi mulți doresc să deschidă afaceri în domeniul agricol, deoarece acest domeniu îți trezește un interes deosebit. Chiar și unii oameni din mediul urban își propun să crească propriile legume, fiindcă doresc să ofere copiilor doar produse sănătoase, crescute în siguranță. Investitorul se poate adapta foarte ușor la creșterea legumelor cu ajutorul sistemelor hidroponice, mai ales când este o echipă ca EcoFarm care îl poate susține și îndruma pe tot parcursul.

– În copilărie ce răspundeați la întrebarea „Ce vrei să devii când crești mare?”

– Mecanic sau inginer de avion. Nu inginer agricol. Dar să știți că nu regret deloc că am ales agricultura.

– Care sunt țările cu un sector agricol bine dezvoltat?

– Pentru mine centrul agriculturii este în Olanda. Această țară este centrul comercial al culturilor agricole, aproape toate semințele și noile tehnologii provin din această țară. Este o țară foarte mică, dar cu o economie stabilă și rezultate frumoase în domeniul agriculturii. America se numără printre țările care dezvoltă o agricultură în spații protejate, iar Japonia are cele mai performante utilaje și tehnologii la acest capitol. Noua Zeelandă este pricepută în sisteme hidroponice. De asemenea, Belgia și Turcia se numără printre țările care cresc un volum mare de legume și verdețuri cu ajutorul sistemelor hidroponice. Și Spania și Israel au rezultate bune.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

– Ce înseamnă, de fapt, cultura hidroponică?

– Hidroponica înseamnă să crești culturi (legume, verdețuri, plante aromatice, etc) fără sol și să stimulezi creșterea plantelor prin controlarea cantităților de apă, a sărurilor minerale și a oxigenului dizolvat pe care le primesc acestea.

Sistemele hidroponice variază prin tehnica de irigare sau aportul soluției cu nutrienți către rădăcini, astfel există mai multe tipuri de sisteme hidroponice:

Sistemul Wick. Culturile sunt plantate într-un mediu inert (vată minerală, fibre de cocos, bile de argilă), iar sub recipientul cu plante este un rezervor cu apă cu nutrienți. Conexiunea dintre cele două se face prin două sau mai multe fitiluri de material absorbant, care asigură circulația apei cu nutrienți la plante. Apa din rezervor este oxigenată cu ajutorul unei pietre de apă. Acesta este un sistem pasiv și închis.

Sistemul de cultură pe apă este unul foarte simplu, în care plantele sunt expuse direct în soluția cu nutrienți. Se folosesc pompe de apă și pietre de apă pentru a menține circulația oxigenului în soluție. Acesta este sistemul perfect pentru plantele cu o rată de creștere rapidă și care au nevoie de multă apă.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

Sistemul aeroponic. Plantele sunt suspendate deasupra unor stropitoare care crează o ceață cu soluția de nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Aceste stropitori asigură udarea rădăcinilor odată la câteva minute, această setare se face cu un timer.

Sistemul prin picurare. Plantele sunt puse separat într-un mediu inert (vată mineralizată, bile de argilă, fibre de cocos), iar cu ajutorul unei pompe de apă soluția de nutrienți ajunge de la rezervor la plante, prin picurare. Excesul se scurge înapoi în rezervor, este recirculat și oxigenat și apoi este trimis din nou spre plante. Iar pentru că se poate regla fluxul de scurgere, acest sistem poate fi folosit de cei care doresc să crească mai multe tipuri de plante odată.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

Sistemul de inundare și drenare (ebb and flow) utilizează o tava de creștere și un rezervor care este plin cu soluție cu nutrienți. O pompă de apă inundă periodic tava de creștere cu soluția cu nutrienți, care apoi se scurge încet înapoi în rezervor. Aceasta asigură că plantele primesc infuzii regulate cu nutrienți, fără a avea nevoie de oxigenare suplimentară. Pentru acest sistem plantele stau în vată bazaltică sau pietriș, deoarece plantele nu sunt scufundate, dar pentru cele care au nevoie de umezeală mai mare sunt recomandate fibrele de cocos.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

Sistemul pe film nutritiv (NFT). Prin acesta se asigură constant un flux de soluție cu nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Deoarece acesta folosește pompa de apă 24h, nu este nevoie de timer. Plantele nu sunt ținute în niciun mediu inert, acestea sunt ținute în niște cosulețe de plastic.

– Când a reușit această tehnică să devină atât de populară?

– Acum 20 de ani, când solurile au început să fie poluate și drept urmare, multe țări nu mai au o calitate bună a acestora pentru a planta culturile pe care și le doresc. Vă puteți imagina, chiar și China a început să crească plante cu ajutorul acestui sistem?!

– Cu toții știm că Republica Moldova are o calitate a solului foarte bună, totuși, de ce ar trebui și noi să creștem culturi cu ajutorul acestei tehnici?

– Este adevărat că Republica Moldova se poate lăuda cu pământ foarte bun pentru creșterea culturilor, totuși, solul are multe bacterii, ciuperci și dăunători care stopează creșterea sănătoasă a plantelor. Cu acești dăunători trebuie de luptat în fiecare an, iar după strângerea roadei, pământul are nevoie de prelucrare și de elementele necesare pentru creșterea altui ciclu de legume, ierburi, etc. Din păcate nu toți agricultorii cunosc aceste detalii.

Hidroponica este cu mult mai productivă decât creșterea culturilor în sol. Spre exemplu, în sol puteți crește 8-10 kg/m2 de roșii într-un an, iar cu ajutorul sistemelor hidroponice – 30-100 kg/m2 de roșii într-un singur an.

Iar pentru creșterea frunzelor de salată este și mai avantajos: într-un singur an puteți crește 15 cicluri, iar în sol doar 3 cicluri.

Sistemele hidroponice oferă cele mai bune condiții pentru furnizarea îngrășămintelor, plantele pot fi ușor mutate, acest sistem garantează calitatea superioară a produselor, nu este nevoie să cheltuiți o mulțime de bani pentru cultivare sau pentru dezinfectarea solului.

Ecofarm Despre sisteme hidroponice, cu Erol Sinan – o experiență de 30 ani în agricultură pe toate continentele Blog

Foto: fabricadeplante.ro

– Ce trebuie să mai cunoască un agricultor atunci când dorește să înceapă o astfel de afacere?

– Agricultorul care dorește să crească legume, verdețuri și alte plante cu ajutorul acestui sistem, trebuie să se informeze foarte bine care sunt avantajele și dezavantajele acestuia, să aibă o echipă bună. Nu contează dimensiunile bazinului, ci echipamentul care va fi utilizat. Trebuie de știut că fiecare proiect și zonă agricolă are propriile condiții de creștere a plantelor, ceea ce funcționează bine și are succese la vecini, poate să nu funcționeze la altcineva. Un agricultor trebuie să învețe să discute cu plantele. Fiți siguri, timpul va oferi suficientă experiență și cunoștințe necesare!

Lasă un răspuns