Olandezii au respins nemilos afirmația economistului norvegian, Eric Reinert, din cartea sa senzațională: „Cât de bogate au devenit țările bogate și de ce țările sărace rămân sărace”.  Acesta a spus: „Europenii au observat devreme că bogăția se găsește numai acolo unde agricultură nu există sau joacă un rol neimportant”. Dacă așa și este, atunci această regulă nu se aplică și pentru Olanda. În Olanda ea nu funcționează. Agricultura – un motor puternic al economiei olandeze. Această ramură asigură cu un loc de muncă pentru fiecare al zecelea locuitor din țară și ocupă aproximativ 10% din PIB, circa 77 miliarde de dolari. Olanda este cel mai mare exportator de produse agricole din Europa și al doilea din lume (după SUA).

În spate la Olanda se află Germania, Brazilia și China. Printre cele mai solicitate produse se numără: tomatele, ardeii dulci, castraveții, carnea și produsele lactate, florile.

În ultima perioadă, afacerile locale se orientează spre exportul de tehnologii, cunoștințe, inovații. În 2016, această direcția i-a adus țării mai mult de 9 miliarde de euro. „Tehnologiile de creștere a plantelor în spații închise și agricultura de precizie predomină”, a spus Carolyn Spaance, consultant în domeniul agricol al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Ucraina. Dintre cele mai mari 40 de companii multinaționale de înaltă tehnologie, 12 au birouri în Olanda (Food Valley Netherlands).

În sectorul tehnologiilor agricole, olandezii de mult fac ceea ce își doresc. De exemplu, în secolul al XVII-lea, grădinarii locali au adus o nouă varietate de morcovi. Înainte de asta, aceasta era o rădăcină sălbatică, de culoare albă, dură și cu gust amar. Agricultorii olandezi l-au adaptat condițiilor, transformându-l într-o legumă dulce, de culoare portocalie. „În Olanda au decis să facă morcovi portocalii în onoarea faptului că familia regală din Olanda poartă numele de Oranje”, spune Spaance Carolyn.

Mai jos vă prezentăm cinci tehnologii uimitoare pe care olandezii le-au inventat. Unele dintre ele deja sunt „puse pe roți”, altele urmează:

Fermă pe acoperiș

Imaginați-vă o casă cu șase etaje în inima unui oraș viu, iar pe acoperișul acestei structuri se află – o fermă cu drepturi depline.

V-ați imaginat? Dacă este dificil, atunci noi vă ajutăm. Aceasta se află în Haga și este cea mai mare seră din Europa situată pe un acoperiș. Dimensiunea serii este de 1,2 mii de m2. Dar asta nu e tot. Tot aici, pe o suprafața de 370 de m2 este situată o fermă de pești, iar 250 de m2 sunt destinați  pentru prelucrarea și ambalarea complexă a produselor agricole. De asemenea, pe acoperiș, dar mai precis – sub acoperiș – producătorii vând ceea ce au crescut.

Ecofarm Cele mai îndrăznețe, uimitoare și creative inovații ale Olandei Blog

Localnicii au numit-o – Times Square a agriculturii urbane. Inițial, municipalitatea urma să demoleze această veche clădire, fosta producție de televizoare și telefoane Philips. Dar apoi a apărut o idee mai bună – clădirea să fie destinată inovațiilor în domeniul tehnologiilor agricole.

Astfel, doi studenți din Elveția, Andreas Graber și Roman Gauss au venit cu un proiecte îndrăzneț – să construiască pe acoperișul clădirii o întreprindere agricolă.

În 2012, acești doi prieteni au venit cu ideea în fața municipalității din Haga și fondului olandez SVN, specializat în tehnologia agricolă. Ideea era proaspătă, dar nu nouă.

În aceeași vară, primul complex de cultivare a legumelor și a peștelui a fost construit în zona industrială Dreispitz (Basel, Elveția) pe acoperișul depozitului de locomotive. Proiectul Urban Farms (Ferme urbane) se dezvoltă cu succes.

Inspirată de rezultate, Fundația Olandeză de Asistență pentru Dezvoltarea Locuințelor a alocat un grant de 2,7 milioane de euro pentru ideea lui Graber și Gauss. La sfârșitul anului 2015 proiectul a început, iar astăzi ferma olandeză De Schilde servește numeroși clienți.

Primul lucru care „sare în ochi” atunci când mergi să vezi ferma urbană – este organizarea corectă a tuturor proceselor. Modelul este destul de simplu și tipic și se numește – aquaponics. Compania cumpără puiet de pește, îl pune în rezervorul cu apă de pe acoperiș și peștele crește acolo.

Peștele în procesul de viață îmbogățește apa. Apa în continuare este utilizată pentru udarea plantelor. Datorită automatizării proceselor sunt necesari doar trei angajați pentru funcționarea completă a fermei. „Acoperișul” este capabil să producă mai mult de 45 tone de legume într-un singur an și 19 tone de pește. Produsele de la această fermă – pește proaspăt, vinete, ardei, castraveți, roșii, verdețuri – au un cost redus și nu este nevoie să parcurgă un drum lung până a ajunge pe masa consumatorilor. Produsele fermei se vând chiar în clădirea respectivă. Minimarketul funcționează de două ori pe săptămână (miercuri și vineri).

De asemenea, produsele „de pe acoperiș” sunt livrate la restaurantele locale și la magazinele din rețeaua comercială Migros. Ferma urbană lucrează activ în sistemul de franciză și își propun să se extindă în întreaga lume. Ei au primit deja comandă pentru construirea complexelor similare în Benelux, Germania, se construiesc 10 ferme în Statele Unite.

Mașină biodegradabilă

Un grup de studenți din Olanda, de la Universitatea Tehnologică din Eindhoven, au construit o mașină electrică din materiale biodegradabile.

Mașina electrică rezultată a fost construită dintr-o rășină derivată din sfeclă de zahăr, acoperită cu pânze de in. Automobilul a fost botezat Lina și, potrivit studenților, are rigiditatea unei mașini construite din fibră de sticlă. În plus, ea cântărește doar 310 kilograme.

Ecofarm Cele mai îndrăznețe, uimitoare și creative inovații ale Olandei Blog

Prototipul nu a trecut încă testele de impact, pentru că rășina nu se îndoaie asemeni metalului, ci este casantă. Singurele elemente care nu sunt construite din materiale 100% naturale sunt anvelopele, suspensia, motorul și bateriile, prin urmare, reciclarea tot ar fi o problemă.

Dificultăți sunt și cu procesul de producție, care înghite o mulțime de energie. Chiar și în aceste condiții, studenții așteaptă autorizarea testelor pe drumurile publice din Olanda și interesul unor companii auto de renume.

Ferme verticale

În 2017, în orașul Dronten (70 km de la Amsterdam) a fost deschisă cea mai mare fermă verticală din Europa, aceasta are nouă etaje. Centrul de Cercetare GrowWise a finalizat deja testarea acestei tehnologii a viitorului. Suprafața totală este de – 3 mii m2. Compania alimentară Staay Food Group a investit în proiect 8 milioane de euro, din care o partea mare a banilor a fost cheltuită pe iluminat. De acest proces se va ocupa compania olandeză Philips, iar în loc de sol se va utiliza un substrat de nucă de cocos.

Prinzător de plastic

Astăzi, în oceanele lumii plutesc aproximativ 5 miliarde de tone de resturi din plastic. Deșeurile formează insule plutitoare uriașe, așa-numitele pete de gunoi. Acestea generează o amenințare globală la adresa mediului, lucru greu de combătut. În februarie 2013, Boyan Slat – un student olandez de 19 ani, de la Universitatea de Tehnologie din Delft, a venit cu o soluție. El a dezvoltat un sistem format din bariere plutitoare care permit capturarea plasticului. Un mecanism special colectează gunoiul într-un singur loc, apoi îl scoate din apă.

În 2014, ideea de a construi o stație imensă pentru colectarea și reciclarea materialelor plastice a colectat mai mult de 2,1 milioane de dolari, iar mai târziu a devenit cea mai mare companie non-profit a societăților de fonduri din istorie. Studentul a fondat The Ocean Cleanup. În 2016, în apropierea insulei Tsushima, în strâmtoarea coreeană, a fost lansat un prototip de barieră de 2 km. Testele au avut succes. Până în 2020, autorii proiectului intenționează să extindă construcția și să lanseze o platformă de curățare cu o lungime de aproape 100 km. În 2017, revista americană Reader’s Digest a numit olandezul de 23 de ani un european al anului, iar banca de investiții Goldman Sachs la introdus pe Boyan pe lista celor mai interesanți 100 de întreprinzători din lume.

Ecofarm Cele mai îndrăznețe, uimitoare și creative inovații ale Olandei Blog

Acum, tânărul se pregătește să lanseze o stație de curățire complet automată în Oceanul Pacific. Energie electrică va furniza panourile solare și dispozitive speciale care convertesc energia valurilor și a curenților. Eficiența proiectului este destul de mare. Profitul acumulat din vânzarea de plastic obținut din deșeurile colectate este mult mai mare decât investiția. Să nu mai vorbim de partea frumoasă pe care o aduce planetei.

Electricitatea din plante

Designerul olandez Ermi van Ours a creat Lumină vie – acestea sunt plante care pot fi folosite în loc de lampă. În procesul de fotosinteză, plantele formează compuși organici în sol, ceea ce face ca bacteriile să genereze electroni și protoni, care sunt apoi utilizați în mod similar ca bateria tradițională, povestesc organizatorii celui mai important festival tehnologic din Olanda – The Next Web.

Ecofarm Cele mai îndrăznețe, uimitoare și creative inovații ale Olandei Blog

Cu cât plantele sunt mai sănătoase, cu atât mai multă lumină putem primi. Dacă acestea sunt îngrijite corespunzător, atunci putem obține până la 0,1 mW de energie. Acest lucru este suficient pentru ca planta să înlocuiască lampa de noapte. Ermi van Ours, împreună cu Plant-E, un alt start-up specializat în energia plantelor, explorează modalități de creștere a producției. „Sperăm ca la începutul anului 2018 să realizăm 50 de lămpi, iar acestea să ajungă la clienții noștri”, a spus designerul.

 

sursă: nv.ua

Lasă un răspuns